Ali veste, da je štrboncelj invazivna tujerodna rastlina?
Štrbonclju, katerega sezona se pravkar začenja, nekateri rečejo tudi ringlo, sicer ga poimenujemo tudi mirobalana, marabela, cibora in še kako.
Posladkajte se s čokoladno peno s štrboncljem
Pričenja se sezona štrbonclja, iz katerega lahko naredimo cmoke, marmelado ali čokoladno peno s štrboncljem.
Tako kot češnje, slive, marelice, jablane, spada štrboncelj v družino rožnic. Včasih ima rdečkasto obarvane liste, plodovi so pa lahko rumeni, oranžni ali temno rdeči in spominjajo na drobne okrogle slive.
Iz Perzije (današnjega Irana) so ga prinesli v Evropo leta 1880 kot zelo cenjen sadež. Zaradi občasnega širjenja v naravo smo pozorni na njeno invazivnost.
Kulinarične delavnice dobro obiskane in navdihujoče
Na kulinaričnih delavnicah, ki jih izvajamo v okviru projekta APPLAUSE, smo pripravili zelo okusno čokoladno peno s štrboncljem po tem receptu. Vabljeni, da recept preizkusite tudi vi!
Dober tek!
Brošura projekta Applause
-
APPLAUSE – od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev.pdf (pdf, 8,3 MB)