ponedeljek, 15. 6. 2020

Ali veste, da je štrboncelj invazivna tujerodna rastlina?

Štrbonclju, katerega sezona se pravkar začenja, nekateri rečejo tudi ringlo, sicer ga poimenujemo tudi mirobalana, marabela, cibora in še kako.

Posladkajte se s čokoladno peno s štrboncljem

Pričenja se sezona štrbonclja, iz katerega lahko naredimo cmoke, marmelado ali čokoladno peno s štrboncljem.

Tako kot češnje, slive, marelice, jablane, spada štrboncelj v družino rožnic. Včasih ima rdečkasto obarvane liste, plodovi so pa lahko rumeni, oranžni ali temno rdeči in spominjajo na drobne okrogle slive.

Iz Perzije (današnjega Irana) so ga prinesli v Evropo leta 1880 kot zelo cenjen sadež. Zaradi občasnega širjenja v naravo smo pozorni na njeno invazivnost.

Kulinarične delavnice dobro obiskane in navdihujoče

Na kulinaričnih delavnicah, ki jih izvajamo v okviru projekta APPLAUSE, smo pripravili zelo okusno čokoladno peno s štrboncljem po tem receptu. Vabljeni, da recept preizkusite tudi vi!

Dober tek!

 

 

Brošura projekta Applause

Preberite tudi: