Domači izdelki in pridelki na zelenem pragu mesta
Spodbujanje lokalnih ponudnikov v Ljubljani je sedaj ključnega pomena, zato objavljamo seznam, na katerem lahko najdete ponudnika lokalnih izdekov, pridelanih v Ljubljanski urbani regiji.
Seznam lokalnih ponudnikov v Ljubljani in okolici
Tokrat predstavljamo ponudnike iz Ljubljane in okolice, ki imajo v ponudbi živila za to sezono (marec/april) in zagotavljajo dostavo ali prevzem na lokaciji. Meščankam in meščanom glede na trenutno situacijo svetujemo, da lokalne ponudnike najprej kontaktirajo po telefonu in se prepričajo, da imajo zadostno količino izdelkov.
1. Družinsko čebelarstvo Slanc
Kontaktna oseba: Sandi Slanc
E-mail: info@medeni.si
Spletna stran: www.medeni.si
Tel: 041 233 183, 01 290 99 20
Ponudba: Med, in izdelki iz medu (med z brusnicami, kremni med, cvetni prah, matični mleček, medeni liker, …)
Pridobljeni certifikati: Izbrana kakovost Slovenija, SMGO certifikat
Dostava: po dogovoru
2. Kmetija GreGurMan
Kontaktna oseba: Sonja Cimerman
E-mail: info@gregurman.com
Spletna stran: http://www.gregurman.com
Tel: 040 423 336
Ponudba: moka in mlevski izdelki (vse leto) kruh in pekovski izdelki (vse leto) testenine (vse leto)
Pridobljeni certifikati: Konvencionalna pridelava
Dostava: dostava 1x tedensko – četrtek ali petek ali po dogovoru
3. Kmetija Kastelic
Kontaktna oseba: Ana Kastelic
E-mail, spletna stran: ana.kastelic@gmail.com
Tel: 031 788 182
Ponudba: Kislo zelje, repa (oktober-marec); Mleko, jogurt (sadni in navadni) in skuta (celo leto).
Pridobljeni certifikati: Konvencionalna pridelava; Izbrana kakovost Slovenija.
Možne količine in obdobje: Kislo zelje in kisla repa od 1.10. – 31.3., količine ni omejitve; Večje količine izdelkov skozi vse leto: sveže kravje mleko, pasterizirano mleko, skuta, jogurt.
Dostava: dnevna dostava celo leto; prevzem na domu.
4. Kmetija Mis
Kontaktna oseba: Tomaž Mis
E-mail: kmetija.mis1@gmail.com
Spletna stran: www.kmetija-mis.si
Tel: 041 594 724
Ponudba: Mleko in mlečni izdelki (mleko, jogurti, skuta, maslo, smetana, sveži sir)
Pridobljeni certifikati: Konvencionalna pridelava / predelava
Možne količine in obdobje:
- Sveže mleko (do 1000 L dnevno);
- Jogurti – navadni in sadni (do 300 L dnevno);
- Sveži siri (50 kg dnevno);
- Skuta (do 30 kg dnevno);
- Sladka in kisla smetana (do 30 kg dnevno);
- Maslo (30 kg dnevno);
- Ghee oz. topljeno maslo (10 kg dnevno).
Dostava: Dnevna dostava skozi vse leto v skladu z dogovorom z odjemalcem
5. Kmetija Ramovž
Kontaktna oseba: David Ramovž
E-mail: David.ramovz@gmail.com
Tel: 041 313 487
Ponudba: Kislo zelje, kisla repa, kisle glave - po dogovoru (september-junija)
Pridobljeni certifikati: Integrirana pridelava
Dostava: Dnevna dostava od septembra do junija ali prevzem na kmetiji
6. KZ Dobrunje z.o.o.
Kontaktna oseba: Tadeja Stare
E-mail: Kz.dobrunje©siol.net
Tel: 01/5471 683
Ponudba: Sveža zelenjava (celo leto), poljščine (celo leto)
Pridobljeni certifikati: LVA za kisline
Možne količine in obdobje: po potrebi – po dogovoru
Dostava: prevzem na lokaciji
Celoten seznam 22 ponudnikov lokalno pridelane hrane najdete tukaj.
Borza lokalnih živil
Borza lokalnih živil je del ljubljanskega projekta zelene nabavne verige, na njej se lokalni pridelovalci povezujejo z gostinci, hotelirji, šolami, vrtci, vsako leto pa se jim pridruži kakšen nov ponudnik. Vsi skupaj si prizadevajo za povečanje uporabe lokalno pridelanih surovin. Borzo lokalnih živil organizirajo sodelavke in sodelavci Odseka za razvoj podeželja, javnega zavoda Turizem Ljubljana in Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico.
Lokalni izdelki in pridelki še vedno na voljo na ljubljanskih tržnicah
Obratovalni čas bo od 17. marca med tednom skrajšan, in sicer bodo tržnice obratovale od ponedeljka do sobote, od 6. - 14. ure.
Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice pozivajo vse prodajalce na stojnicah, da upoštevajo preventivne ukrepe za preprečevanje koronavirusa in pri poslovanju uporabljajo zaščitno opremo. Foto (simbolična): M. Tančič
Nasvet za nakup na tržnici oziroma na kmetijah
- na tržnico ali kmetijo pojdite sami,
- prinesite svojo embalažo,
- upoštevajte higieno,
- upoštevajte varnostno razdaljo,
- kupite le toliko kot nujno potrebujete.