petek, 5. 6. 2020

Osvežilen štrboncljev zmešanček za zajtrk

V poletnih jutrih se nam bo prilegel svež štrboncljev zmešanček.

Po mestu in tudi v okolici starejših kmetij že lahko opazimo skoraj zrele plodove štrbonclja ali mirobalane, ki slovi kot nezahtevno sadno drevo in je dobra podlaga za cepljenje marelic in sliv. Njegovi poganjki so rahlo trnati, listi so lahko zeleni ali temno rdeči, na pecljih listov so žleze, cvetovi večinoma ne rastejo v socvetjih, ampak posamezno, medtem ko so plodovi 3 cm debeli, okrogli, rdeči ali rumeni. Ponekod se širi že v naravo, zato smo pozorni na njegovo invazivnost.

foto
sadeži štrbonclja Foto: Branka Trčak 

V okviru projekta APPLAUSE želimo invazivne rastline uporabiti kot uporabne, zato vam tokrat ponujamo enega od treh zanimivih receptov s plodovi štrbonclja.

Štrboncljev zmešanček

 

 

Preberite tudi: