torek, 26. 11. 2013

Zimska služba 2013/14

Zimska služba, ki je v pripravljenosti med 15. novembrom in 15. marcem, obsega sklop dejavnosti in opravil, potrebnih za omogočanje prevoznosti cest in varnega prometa v zimskih razmerah.

Zimske razmere nastopijo takrat, ko je zaradi zimskih pojavov (sneg, poledica in drugo) lahko ogroženo normalno odvijanje prometa.
Izvedbeni program zimske službe določa, kako se v času od 15. novembra tekočega leta, do 15. marca naslednjega leta izvaja zimska služba in vzdržujejo ceste, ter kako se izvedejo pripravljalna dela.

Zimska služba se izvaja v okviru povprečnih zimskih razmer, ki ustrezajo dolgoletnemu povprečju, kar pomeni 6 akcij čiščenja snega (ob povprečni debelini snega 10 – 15 cm) in 20 akcij posipanja proti poledici.

Oprema koncesionarja za izvajanje zimske službe:
Za opravljanje aktivnosti v sklopu zimske službe je na voljo 52 rotacijskih (prej 47) in 33 vlečnih posipalcev, 85 čelnih plugov (prej 80) in 12 vlečnih plugov za čiščenje cest, 45 manjših plugov, ter 97 strojev, kot so rovokopači in bobcati za čiščenje peščevih površin. Za zimsko sezono 2013/2014 ima izvajalec pripravljenih 697 delavcev na domu, kar pomeni, da so izven delovnega časa dosegljivi vsi delavci, ki sodelujejo v zimski službi, ne glede na uro in dan, ter so v najkrajšem možnem času sposobni pričeti z delom v akcijah zimske službe.

Koncesionar ima za izvajanje letošnje zimske službe sklenjene pogodbe s 125 kooperanti.

Način izvajanja zimske službe:
V letošnjem planu je za čiščenje predvidenih 942 km cest, 321 km pločnikov in 110 km kolesarskih stez.
Način izvajanja zimske službe je opredeljen s planom zimske službe. Ko je na cesti več kot 5 cm snega, obenem pa se pričakujejo še padavine, se načrtuje pričetek pluženja cest. Ko se sproži akcija pluženja cest, se skorajda sočasno začne čiščenje vseh cest, opredeljenih s planom zimske službe, ne glede na prioritete. V primeru večjih padavin pa se prednostno čistijo avtobusne proge in tranzitne ceste.

Območje izvajanja zimske službe, je zaradi boljše organizacije dela in racionalnejše uporabe mehanizacije, razdeljeno na tri območja:

- OBMOČJE 1 - obsega centralni del MOL do obvozne AC
- OBMOČJE 2 - obsega vzhodni del MOL od obvozne AC do meje MOL
- OBMOČJE 3 - obsega severni, zahodni in južni del MOL od obvozne AC do meje MOL

Tabela prednostnih razredov - prioritet je pripeta.

Čiščenje površin za pešce
Peščeve površine se čistijo prioritetno, kakor je opredeljeno s planom zimske službe. V prvi prioriteti se čistijo peščeve površine ob avtobusnih progah, okoli šol, vrtcev, zdravstvenih ustanov itd. Če je snega preveč, se v akciji očisti samo pločnik na eni strani ceste.

Površine za pešce se čistijo ob vseh kategoriziranih cestah, s tem da se v času akcije očistijo pločniki ob lokalnih glavnih cestah in avtobusnih progah mestnega potniškega prometa po prioritetnem programu. V centru mesta in ob avtobusnih progah, ter lokalnih glavnih cestah se prične s čiščenjem pločnikov in peščevih površin pri debelini snega 5 cm, na vseh ostalih peščevih površinah pa pri debelini snega 10 cm. Izjemoma se ob lokalnih glavnih cestah in avtobusnih progah mestnega potniškega prometa, kjer odriv snega na pločniku ni možen, očisti v času akcije samo en pločnik, in sicer na tisti strani ceste, kjer je manj ovir.

Pločniki ob ostalih prometno manj obremenjenih cestah pa se čistijo po končani akciji. Ostale površine za pešce izvajalec očisti po končani akciji, v kolikor je to tehnično izvedljivo (zmrznjen, pohojen sneg) oziroma posuje s primernimi posipnimi materiali (pesek ali mešanica).

Pločnike na avtobusnih postajališčih se očisti v dolžini 20 m, oziroma 40 m na frekventnejših postajališčih, v 24 urah po končanih snežnih padavinah pa v celotni dolžini.

Kolesarske steze
Kjer potekajo kolesarske steze po cestišču, se le-te čistijo istočasno s pluženjem ceste, kjer pa potekajo izven cestišča, se čistijo istočasno s pločnikom. Ostale kolesarske steze se čistijo kot četrta prioriteta, potem ko je zagotovljena prevoznost cest in osnovna prehodnost pločnikov.

Odvoz snega
Izvajalec odpelje sneg iz semaforiziranih in drugih glavnih križišč, avtobusnih postajališč in obračališč javnega mestnega prometa po končani akciji zimske službe. Sneg se odvaža na snežno rampo ob Poljanskem nasipu, ter se ga stresa v Ljubljanico.
Prednostno se odvaža oziroma očisti sneg na javnih površinah v bližini šol, vrtcev, bolnišnic, zdravstvenih domov in javnih ustanov ter parkirišča za invalide, modre cone in rezervirana parkirišča.

Ukrepi za varovanje okolja:
Zaradi manjše obremenitve okolja se povsod, kjer je to mogoče, izvaja mokro soljenje. Posipna snov je NaCl, navlažen z raztopino CaCl2. Ravno tako se bo zaradi manjše obremenitve okolja za posip peščevih površin uporabljala mešanica soli in peska. Sneg in snežna brozga se po možnosti ne bo odrivala na zelenice in zelene površine.

Zaloga posipnih sredstev:
Koncesionar KPL d.d. ima v skladišču naslednjo zalogo posipnih materialov:
• 2.700 t soli in se dnevno še dovaža,
• 1.800 m3 mešanice peska in soli,
• 8.000 m3 peska za posipanje in pripravo mešanice, v kamnolomu pa še 7000 m3,
• 1,5t ureje za posip površin, kjer se sol ne sme uporabljati,
• 40.000l pripravljenega CaCl v raztopini v cisternah in dovolj v suhi snovi za pripravo novih
mešanic.

Te zaloge se bodo sprotno obnavljale, glede na porabo.

Novosti zimske službe 2013/2014:
Plan zimske službe je bil za novo sezono izvajanja le-te dopolnjen z novimi površinami. Koncesionar je tudi obnovil mehanizacijo z novimi vpetji in plugi (4 kos), poizkusno pa bomo v centru mesta izvedli posipanje površin z ekološkim posipnim sredstvom – ecotractionom (visokoporozen in hidrotermalni vulkanski mineral, ki deluje kot spužva in nase vpije le tanek sloj vode na ledeni površini; med delovanjem se obda z ledeno površino tako, da ustvari princip delovanja brusnega papirja in s tem zagotavlja dober oprijem).

Dežurna služba:
Meščanom sta za pobude in pritožbe 24 ur/dan na voljo dežurni telefonski številki 01/476 92 13 ali 041/700 300 ter elektronski naslov: zimska.sluzba@kpl.si.