Andrea Zabric: IZKUSTVO 48700

V Galeriji Kresija bo od 19. septembra do 3. oktobra 2018 na ogled prostorska instalacija Andree Zabric: IZKUSTVO 48700.

Razstava prinaša vpogled v avtoričino slikarsko produkcijo zadnjega leta, v kateri se ukvarja z vprašanjem pigmenta kot neodvisnega materiala. Pigment ima za slikarje mogočno auro, ki jo je pridobil skozi dolgo zgodovino umetnosti oziroma slikanja. Namreč, ta snov je skupaj s svetlobo esenca barve. V delih avtorice pigment ni le slikarski material, ta material postane slikarstvo samo. Z lastno prezenco in telesom v realnem prostoru. Sestavni del serije predstavljene v Galeriji Kresija je vprašanje prostora, kjer potekajo procesi mehanike, širitev ter koncentracija materije in biti le te, kot v vesolju, kot pri svetlobi, kot pri bakterijah.

Andrea Zabric (rojena leta 1994 v Ljubljani) je med letoma 2012 in 2018 študirala slikarstvo in grafiko pri profesorjih Myriam Holme, Thomasu Scheibitzu in Pii Fries na Akademiji za likovno umetnost v Münchnu. Diplomo končuje z odliko Meisterschulerin. Nagrajena je s štipendijo za nadarjene študente iz tujine kulturnega ministrstva bavarske, leto kasneje dobi podporo DAAD programa za pripravo diplomske naloge. Od leta 2015 je Andrea Zabric vpisana na univerzi Ludwig Maximilian, kjer vzporedno študira umetnostno zgodovino in filozofijo s poudarkom na estetiki. Umetnica se ukvarja s slikarstvom tako filozofsko kot praktično, v čemer preizkuša obnašanje čistih pigmentov.

Spremljevalni dogodki:

  • 2. oktober 2018, ob 18. uri – javno vodstvo avtorice po razstavi